Wat te doen bij brand

Brand! Het is niet te hopen dat het u ooit overkomt, maar als het toch gebeurt, kunt u maar beter weten wat u moet doen. Op deze pagina daarom de actielijst 'Wat te doen bij brand', met een korte uitleg waarom deze punten zo belangrijk zijn.

Actiepunten 'Wat te doen bij brand' :

 1. Blijf kalm.
 2. Red of alarmeer mensen die in acuut gevaar zijn.
 3. Bel 112 en laat u doorverbinden met de brandweer in uw woonplaats.
 4. Geef aan de centralist de volgende gegevens door:
  - Het adres waar de brand is;
  - Uw naam, adres en telefoonnummer;
  - Wat brandt er? Woonkamer, keuken, schoorsteen, zolder?
  - Zijn er slachtoffers, mist u nog mensen?
  - Is er sprake van bijzonderheden die de brandweer moet weten (gasflessen..)
 5. Alarmeer medebewoners en zorg dat iedereen de woning of het gebouw snel en veilig verlaat.
 6. Blijf bij rookontwikkeling laag bij de grond: daar is de minste rook en de laagste temperatuur.
 7. Sluit ramen en deuren achter u.
 8. Vlucht naar een veilige plaats.
 9. Maak in hoogbouw geen gebruik van liften.
 10. Blijf in de buurt, zodat u de brandweer bij aankomst kan informeren.

Toelichting

 1. Kalmte redt levens, paniek veroorzaakt slachtoffers.
 2. Wat u het eerst moet doen, 112 bellen of mensen redden/ alarmeren, is een slecht dilemma. Ga alleen tot directe redding of alarmering over indien dit zo acuut is dat het geen seconde kan wachten. Neem daarbij geen enkel risico: u bent niet getraind of gekleed om zich in een brandsituatie te begeven. Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen. U loopt een zeer groot gevaar door een brandend gebouw of kamer te betreden!
 3. De landelijke norm voor het ter plaatse zijn van de brandweer is 8 minuten. Elke minuut dat u langer wacht met bellen, moet u ook langer op de hulp van de brandweer wachten.
 4. Zonder deze informatie, of bij informatie die niet klopt, kan het ter plaatse komen van de brandweer ernstig vertraagd worden, met alle risico's van dien.
 5. Is het gebouw voorzien van ontruimingsinstallatie of hand-brandmelders: druk deze in.
 6. Bij branden eist rook de meeste slachtoffers: alle rook is giftig en verstikkend.
 7. Elke deur vertraagt de uitbreiding van de brand met tenminste 20 minuten. Hierdoor kunnen aangrenzende ruimtes en wellicht het hele gebouw behouden blijven. Dichte ramen en deuren verhinderen bovendien de toevoer van zuurstof en het verspreiden van de rook. Dat laatste is essentieel indien u de woning of het gebouw niet kunt ontvluchten.
 8. Een veilige plaats heeft voldoende afstand tot de brand en het gebouw waar de brand is, zodat u ook veilig bent als er iets instort. Blijf uit de buurt van ramen, deze kunnen door de hitte namelijk springen.
 9. Wanneer de stroom uitvalt zit u als een rat inde val, misschien wel dicht bij de brand.
 10. Bepaalde informatie die u de bandweer kunt geven is essentieel: waar is de brand, hoe kom je daat het snelst (indeling van de woning), zijn er nog mensen of dieren binnen? Deze informatie komt nog sneller op de juiste plaats als u hem doorgeeft aan de bevelvoerder van de arriverende uitrukploeg. Deze man of vrouw zit rechts naast de chauffeur en is herkenbaar aan een geel hesje of een enkele rode band om de helm.